Januar
Februar
Marec
April
Maj Junij Julij Avgust September Oktober November December

Smo v mesecu novembru, ko pritisnejo že prvi mrazi. Naše čebele se stiskajo v zimsko gručo. V to jih sili vedno nižja temperatura izven panja. Takoj ko se ta zniža izpod 15 C se začno čebele zbirati v zimsko gručo in tudi vse manj izletavajo. V tem času nimajo potrebe za vodo, niti narava ne daje več izvorov hrane. Temperatura v notranjosti gnezda  ne presega 28 C, pa tudi poraba hrane pade izpod 1 kg. Vse življenje v panju je pred zimskim mirovanjem.

Čebelje družine so brez zalege in imajo le še rahle izlete ob sončnih dnevih. Pri izletih iznašajo prve mrtvice in sušijo zadnjo vlago iz panjev. Bolj ko je mrzlo, tem tesneje se čebelja družina stisne v gručo. Čebele ustvarjajo toploto z jemanjem hrane in dregetanjem mišic. V gnezdu se izmenjujejo od znotraj navzven, tako da imajo vse možnost za preživetje. V tem mesecu ne posegamo več v gnezdo in skrbimo da imajo čebele čim več miru.

V kolikor nam zaradi vremenskih ali drugih razmer ni uspelo tretirati čebeljih družin z oksalno kislino proti varoi je sedaj še vedno čas. Za tretiranje z oksalno kislino je priporočljiva temperatura nad  7 C. Natančna navodila za to pomembno opravilo so podana v prejšnjem mesecu.

Če imamo pred stojiščem travo je priporočljivo, da jo prekopljemo. S tem pokrijemo vse odmrle čebele, obenem pa zakrijemo vse izvore bolezni, od katerih je najpogostejša nosema. V kolikor smo bolj lene sorte in se nam tega ne ljubi početi, je dobro da pred stojiščem posipamo apno.Čeprav so danes nakladni panji skonstruirani tako, da omogočajo čebelam kar najboljše bivalne pogoje skozi celo leto, je potrebno panje pred zimo še dodatno toplotno izolirati oz. zapažiti.  S tem zmanjšamo izgubo toplote in preprečimo prepih v panjih, hkrati pa zmanjšamo nihanja med zunanjo in notranjo temperaturo. Zaradi tega  čebelam ni potrebno greti panja s polno močjo, tako da se manj izčrpavajo in porabijo manj hrane.

Za izolacijo panjev bomo uporabili v material, ki slabo prepušča toploto in vpija vlago. Pri tem opravilu moramo vedeti, da potrebujejo močne družine manj izolacije kot šibke. Vedeti moramo, da čebelja družina v panju ne greje tistega prostora, ki ga ne zaseda. Ob dolgotrajnejšem mrazu je prazen del panja prav tako hladen kot njegova okolica. Če je panj preveč izoliran, čebelji družini onemogočamo odzivanje na dnevne spremembe, med katerimi bi lahko spremenila svoj položaj v panju in se bi približala rezervam hrane ali pa bi otoplitev izrabila za iztrebljanje zunaj panjev. Najcenejši izolacijski material je časopis, ki tudi zelo dobro vpija vlago. Tega v količini dvajsetih listov postavimo na pokrov izpod strehe nakladnega panja in pri tem pazimo, da ne zapremo ventilacijske odprtine.

V kolikor imam v nakladnih panjih  pokrove kombinirane s pitalniki, ki imajo pločevinasto ali lesonitno dno, te zamenjamo s pokrovi iz polnega smrekovega lesa. Na sprednji in zadnji strani teh pokrovov pribijemo krajše letvice, da nastanejo reže, skozi katere uhaja vlažen del zraka, ki bi se sicer kondenziral pod pokrovom. Pod takšnim pokrovom nastane zračna blazina, ki je dober toplotni izolator. Vlažen zrak gre proti najhladnejšemu mestu, to je proti težam prostora, kjer se temperaturno izenači z zunanjim zrakom.  Čebelarji se moramo zavedati, da je za čebele idealen  suh in zračen panj, kar se odraža tudi v zdravstvenem stanju čebeljih družin.

Nekateri čebelarji nakladne panje  dodatno začitijo še z PVC folijo ali strešno lepenko, katero  ovijejo okoli panja.  Kako boste zaščitili čebele pred mrzlimi zimskimi dnevi, je največ odvisno od klimatskih razmer v vašem kraju. Načeloma pa je kvalitetno napravljen nakladni panj zadostna zaščita čebel pred zimo. Priporočljivo pa je, da ga pred neugodnimi jesenskimi in zimskimi vplivi še dodatno zaščitimo z nepremočljivim krovom (salonitne plošče, polivinil, pločevina).

V pozni jeseni lahko okoli čebelnjakov in stojišč opazimo vedno več ptičev. Najbolj nadležne so žolne in sinice, ki so sicer koristne za naravo, za čebele pa zelo škodljive. Da nam z svojim ropotom ne bi vznemirile  čebelje družine pri zimskem spanju, jim postavimo krmilnice v katere polagamo ptičjo hrano. Zadovoljne bodo ptice in mi čebelarji.

Mesec november je drugače za čebele čas mirovanja, zato čebel ne smemo vznemirjati, saj je lahko to vzrok, da čebele zapustijo zimsko gručo in odmrejo. Močne čebelje družine:
• z dobrimi maticami,
• zdravo zimsko zalogo hrane,
• dovolj cvetnega prahu,
• očiščene nadloge z imenom varoja,
so nam najboljši porok za dobro preživetje prihajajoče zime in uspešen razvoj spomladi.

S hladnimi jesenskimi dnevi in z zimo prihaja k nam gripa in ostale prehladne bolezni, kar pomeni da se nam poveča povpraševanje po medu. Najboljše je, da prodamo ves med na domu, kajti le tako ga bomo lahko prodali po pravi ceni. Da bi na domu prodali čim več medu in zanj dosegli čim višjo ceno, se moramo držati osnovnih pravil trgovanja, prilagojenih trženju medu.:
- ponudba : vedno moramo imeti na zalogi vsaj dve vrsti medu. To ne bi smelo biti problem, saj povprečno točimo dvakrat na leto, vsakič drugo vrsto medu. Poleg medu in medu v satju je zaželeno, da imamo tudi cvetni prah, propolis, matični mleček in ostale čebelarske izdelke kot so npr. medeno vino, medeno žganje .
- kakovost: prodajamo samo kakovosten med in druge pridelke. V kolikor imamo med neprimerne kvalitete oz. neprimerno embalažo, neto težo manjšo od deklarirane, izdelkov rajši ne prodajajmo. Svoje napake in malomarnosti  požrimo sami in se naučimo česa iz napak. Le tako si bomo ohranili svoj ugled in poslovnost.
- čas prodaje: naj bo skozi celo leto, medu nam ne sme nikoli zmanjkati. V  kolikor nam zaradi slabe letine oz velikega povpraševanja  medu   zmanjka, ga ne glede na ceno kupimo pri drugemu čebelarju.
- prostor: shramba za med in  prostor za prodajo medu, naj bo namenjen le čebeljim pridelkom in čebelarskemu priboru. Prostor naj  čim lažje dostopen, s posebnim vhodom in urejen tako, da   bo čim bolj vabljiv za kupca.
- embalaža : kupci  kupujejo z očmi, zato je  embalaža z ličnimi etiketami zelo pomembna. V zadnjem času nam je na razpolago množica različnih kozarcev in steklenic, katere je možno še dodatno okrasiti in tako naše pridelke napraviti še bolj privlačne za kupca. Priporočljivo je imeti nalepke s svojo grafično podobo oz. lastno embalažo, saj bomo le tako bolj prepoznavni na trgu.
- reklama: najboljša reklama je zadovoljen kupec, šele nato pride na vrsto reklamiranje izdelkov preko letakov,  nalepk,  lastne embalaže in spletnih strani.
- cena :   dober čebelar mora skrbeti za čim boljšo kakovost medu, zanj pa je upravičen zahtevati tudi ustrezno ceno , ki pa ne sme biti bistveno nižja od medu v trgovinah. Pri trgovanju  bodimo elastični. V kolikor naenkrat prodamo večjo količino medu, kupcu dajmo malo darilo v obliki  izdelka , na katerega ga bi radi navadili.
- stik s kupci: najboljši je tisti kupec ki se vrača, zato bodimo z njim prijazni in prisluhnimo njegovim željam, ter  ga poučimo o kvaliteti in vrednostih naših izdelkov.

Ena izmed pritožb kupcev, ki jo neštetokrat slišimo je, da je tekoči med nepraktičen za uporabo. Težko ga spravimo iz steklenega kozarca, ne da bi popackali mize. Da bi ustregli tudi tem pritožbam  uporabnikov napravimo kristalizirani med v obliki kreme.

Tega pripravimo tako, da na drobno zmeljemo manjšo količino kristaliziranega medu, ki ga vmešamo v manjšo količino hladnega tekočega medu. To mešanico spravimo v hladen prostor s temperaturo okoli 10 C, kjer počakamo da po približno enem tednu kristalizira. Takrat ga zopet zmeljemo in s tem razbijemo še tako majhne kristalčke medu. Tako dobimo štarter. Med, ki mu hočemo dati obliko kreme za kratek čas segrejemo na 70 C, ga precedimo in odstranimo iz njega vse kar bi lahko motilo kristalizacijo. Hitro ga ohladimo na 35 C in mu med mešanjem dodamo cca 10% prej pridobljenega štarterja. Dobljeno mešanico pustimo počivati nekaj ur, da se zračni mehurčki dvignejo na površino, nato pa jo prelijemo v posodo, v kateri bomo  med prodajali. Med je pripravljen za uporabo oz. prodajo  po približno 6 dneh. Toliko časa naj bodo posode z medom spravljene pri temperaturi cca 27 C.


S tem postopkom dobimo gladek in okusen med v obliki kreme z neomejenim rokom uporabe. Njegova gostota je tolikšna, da ga lahko mažemo na kruh brez packanja okolice.  Takšen izdelek lahko prodajamo skupaj z svojim točenim medom in medom v satju. Pri tem ne pozabimo kupce opozoriti, da je med v obliki kreme 100 % čist in da ne vsebuje nobenih dodatkov.

Pri prodaji medu se srečamo še z velikim problemom v obliki čebelarjev, ki ne zanjo  dovolj ceniti svojega dela. Nekateri prodajajo med  na domu po cenah, ki so skoraj za 50 % nižje kot pa so maloprodajne cene v trgovinah.  Takšno početje kaže na to, da nekateri čebelarji ne znajo ceniti  kakovostnega medu . S tem begajo potrošnika in postavljajo v slabo luč tiste čebelarje, ki hočejo za svoje delo, to je med, dobiti pošteno plačilo.   Zavedati se moramo, da je od pravilnega vrednotenja čebeljih pridelkov odvisna uspešnost čebelarjenja in tudi spoštovanje do čebelarstva, ki mu ne pravijo zastonj poezija kmetijstva.


Čeprav je zimska sezona čas mirovanja čebel,  ne sme biti tudi čas čebelarjeve neaktivnosti. Dolge zimske večere izkoristimo: za prebiranja literature, obiske predavanj z čebelarsko tematiko, deskanje po internetu in iskanja svetovnih spletnih strani s čebelarsko vsebino in pripravo načrta za naslednjo čebelarsko sezono.  

Januar
Februar
Marec
April
Maj Junij Julij Avgust September Oktober November December
domov | začetki | stojišče | nakladni panj | nasveti | čebele | varoja | opravila | mentor | povezave

 
   Copyright © Vlado Augušin 2006
Vlado Augušin, Mestni trg 4, 8330 Metlika, Slovenija
Oblikovanje in izvedba: p@artner